Post Uitvaartzorg - Begraven of cremeren, weet u het?

Begraven of cremeren, weet u het?

Na een overlijden proberen wij de nabestaanden altijd zo veel mogelijk ruimte te geven voor rouw en afscheid. Maar één van de eerste dingen die we echt moeten weten is of iemand begraven of gecremeerd wil worden. Weet u dat al voor uzelf? En weet u het van uw dierbaren? Post Uitvaartzorg helpt u graag, bijvoorbeeld via dit blog. We geven uitleg, belichten de verschillen en geven de alternatieve mogelijkheden.

begraven of cremeren

 

Verschillende afwegingen

De manier van afscheid nemen en de keuze voor begraven of cremeren is natuurlijk heel persoonlijk. Los van voorkeur, kan ook religie, traditie of cultuur een belangrijke rol spelen. Als u hier nog niet zo over nagedacht heeft, kan het vooraf vastleggen van uw wensen voor uzelf en uw nabestaanden erg zinvol zijn. Op die manier ontlast u de nabestaanden en weet u zeker dat uw wensen duidelijk zijn. U kunt daarbij ons uitvaartcodicil gebruiken of een afspraak maken, dan komen we bij u langs om alles uit te leggen. 

Begraafplaats als laatste rustplek

Onderzoek (november 2021, DirectResearch) laat zien dat 6 op de 10 Nederlanders voor crematie kiezen. Eén op de drie Nederlands kiest voor een begrafenis. En tot slot kiest 10% voor alternatieve opties waaronder lichaamsdonatie en resomeren. Hoewel we tegenwoordig dus minder voor begraven kiezen, vinden veel mensen begraven nog steeds een fijne gedachte. Sommige mensen vinden een bepaalde begraafplaats zo mooi dat ze juist daarom begraven willen worden. Ook het bijplaatsen in een familiegraf kan doorslaggevend zijn bij de keuze tussen begraven of cremeren. De basiskosten van begraven verschillen per begraafplaats. In de provincie Limburg zijn de kosten gemiddeld € 1.800. Daarnaast zijn er bijkomende kosten zoals een grafsteen of een grafmonument. Vergeet ook niet de kosten van het grafonderhoud, maar deze komen meestal voor rekening van de nabestaanden. Vindt u dat vervelend of te belastend? Bespreek het dan in ieder geval met ze, want het kan zomaar zijn dat zij er heel anders over denken. Het schoonhouden van de grafsteen en het verzorgen van bloemstukken zorgt immers ook voor verbondenheid. Naast gemeentelijke, kerkelijke en particuliere begraafplaatsen kunt u ook kiezen voor een natuurbegraafplaats, zoals De Eygelshof in Eygelshoven. Dit is een prachtige natuuromgeving waar iedereen ongeacht religie of herkomst begraven kan worden. De kist of urn is gemaakt van afbreekbaar materiaal en ook het gedenkteken bestaat uit natuurlijke elementen. Natuurgraven worden niet geruimd en dragen bij tot het in standhouden van de natuur.

Cremeren

In tegenstelling tot vroeger, geeft 60% van de Nederlanders nu de voorkeur aan cremeren. Mensen kiezen voor cremeren vanwege de (lagere) kosten, maar ook omdat ze de nabestaanden niet willen belasten met grafonderhoud. Anderen  willen de as later uitstrooien op een bepaalde locatie of de urn thuis bewaren. Houd rekening met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld bijzetting in een graf of urnmuur, uitstrooiing, verwerking in een sieraad of ander gedenkobject. Er zijn heel veel mogelijkheden voor de asbestemming, maar er zijn ook regels en wetten waaraan u zich moet houden. 

Andere mogelijkheden: wetenschap en resormeren

Wilt u toekomstige artsen, specialisten en paramedici helpen in het bekwamen van hun vak? Dan kunt u ervoor kiezen om uw lichaam aan de wetenschap ter beschikking te stellen. U heeft geen kosten in de zin van vervoer, begraven of crematie. Mocht u deze optie overwegen, is het raadzaam dat u zich vooraf goed laat informeren. Niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Bovendien dient het lichaam binnen vierentwintig uur te zijn opgehaald. De periode om afscheid te nemen is dus zeer kort. Natuurlijk kan er achteraf wel een afscheidsceremonie plaatsvinden. Een andere optie is resormeren. Nog niet mogelijk in Nederland, maar kan in de toekomst een alternatief bieden voor begraven of cremeren. Resomeren lijkt op cremeren maar is veel milieuvriendelijker. Het lichaam van de overledene wordt bij dit proces niet verbrand maar onder hoge druk opgelost in kaliumhydroxide. Het witte poeder dat na resomeren overblijft, kunnen nabestaanden in een urn bewaren, laten bijzetten in een graf of uitstrooien. Ook kan een deel van het poeder worden verwerkt in een sieraad. Tot slot benoemen we ook nog even cryomeren. Cryomeren wordt nu nog nergens op de wereld gedaan.  Bij deze techniek wordt het lichaam bevroren, waarna het door kleine trillingen in een organische substantie uiteenvalt. Na het verwijderen van lichaamsvreemde stoffen, zoals een een kunstheup, wordt het overschot gecremeerd of begraven. Er blijft een soort compost over dat binnen 6 tot 12 maanden compleet is vergaan. 

In maart 2022 werd het programma Kennis van Nu uitgezonden met een aflevering die geheel in het teken van resomeren stond. Klik hieronder om het terug te kijken. Kijktijd: 30 minuten.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie?

Er is zoveel mogelijk en voor ieder budget. Maak gerust een afspraak, dan weet u in elk geval waar u aan toe bent. Bovendien geeft het rust en voorkomt u dat uw nabestaanden voor moeilijke kwesties komen te staan.

 

 

  • Open opstelling!
    De contactpersoon luisterde heel goed, had een open opstelling, was bereid om veel service te bieden en was niet opdringerig. Had goede ideeën en daarom iets toe te voegen. Maakte een uitstekend presentatie op Powerpoint.

    Goede nazorg, geen financiële drive bemerkt. Hulde!
    Th.B. Voorn uit Heerlen
  • álles bleek mogelijk ...

    ... flexibiliteit & eigen inbreng; volledig

    rust & tijdloosheid uitstralend ...
    Rene Lennaerts uit Amsterdam
  • Femke Ramaekers heeft de begrafenis van mijn vader zeer warm en professioneel, fijn en goed geregeld. Ze is duidelijk, actief luistert en dacht goed mee, was flexibel waar mogelijk en persoonlijk. Veel aandacht voor details die net het puntje op de i zetten. De intimiteit tijdens rouwbezoek, met een kopje koffie thee of koffie was erg fijn. Voor de begrafenis hadden besloten voor de combinatie van de rouwkamer voor het meer intieme eerste deel van het afscheid met verhalen uit het verleden en daarna als tweede deel het echte afscheid op Imsterade. Dat is ons goed bevallen. Ook de manier waarom Femke omgaat met de financiële kant is erg goed, duidelijk, ze dringt geen zaken op, is goed voorbereid en de factuur klopt dan ook. Kortom wij zijn zeer positief over Post Uitvaartzorg.
    Ted Leyen uit Heerlen
  • Meer persoonlijke uitvaartbelevingen »

Digitaal condoleren

Post Uitvaartzorg biedt u de mogelijkheid om digitaal te condoleren.
Bij een uitvaart kan ervoor gekozen worden een openbaar of afgeschermd condoleance registeren te openen. Zo krijgen alle bekenden optimaal de gelegenheid hun medeleven en gedachten te delen.

De condoleances kunnen online bekeken worden, maar kunnen ook gedownload worden als digitaal boek en besteld worden als geprint boek.

Condoleren »